Logo

Publicaties

Alkmadders

De naam Alkmadders verwijst naar enkele woorden uit de Nederduitse taal. 'Made' betekent laag grasland of weiland. In andere plaatsen heette zo'n stuk grond een 'meent'. De maaiers van het gras werden 'madders' genoemd. Het woordje 'Alk' is afgeleid van malkander of elkander.
Bij de verschijning van het eerste nummer in 1983 werden deze woorden samengevoegd tot de titel van het blad: Alkmadders.


Het kwartaalblad Alkmadders verschijnt vier maal per jaar: in maart, juni, september en december en wordt bezorgd bij alle donateurs van de stichting.
Losse nummers zijn voor € 5,75 per stuk te koop tijdens de openingsuren van het museum.


Cover van de eerste Alkmadders

Verschenen

Alkmadders juni 2019. Uit de inhoud o.a.: 50 jaar Vakantiespelen Alkemade; Brieven van Zouaaf Jacobus Termeulen; N.C. de Stoppelaar, van de Boekhorst; Sleuven in een brug.

Alkmadders maart 2019. Uit de inhoud o.a.: Het veilingwezen in Roelofarendsveen (deel 3); Naar Rome: een pelgrimage in 1950; Over kaas maken en kaasmerken; De strenge winter van 1962-1963.

Alkmadders december 2018. Uit de inhoud o.a.: Restauratie van het model van de Blauwe molen; Het veilingwezen in Roelofarendsveen (deel 2); Pieter van Veen, eerste burgemeester van Alkemade; Oud-kraamverzorgster Tonny Wesselman-van Rijnsoever.

Alkmadders september 2018. Uit de inhoud o.a.: Het veilingwezen in Roelofarendsveen (deel 1); Verhalentafel over de middenstand; Bijgeloof in Alkemade; Een bezoek aan Lineke en Lex Muskens.

Alkmadders juni 2018. Uit de inhoud o.a.: Het woon- en atelierschip De Zwerver; Nostalgische moestuin De Veense Akker in Roelofarendsveen; De lijnbaan in Oude Wetering (deel 2) en De geschiedenis van Kaageiland (deel 2).

Alkmadders maart 2018. Uit de inhoud o.a.: Koningin Juliana’s werkbezoek in 1954; De geschiedenis van Kaag-eiland, deel 1; Koos Bakker – Politiek dier in hart en nieren; Jansen: aannemers/timmermannen in Rijpwetering.Eerder verschenen Alkmadders Overige artikelen


Cover van Alkmadders juni 2019

Cover van Alkmadders maart 2019Oude videobanden nu op dvd:
  • Oude Wetering 1954
  • Nieuwe Wetering 1967
  • Roelofarendsveen - Oude Wetering 1968 - 1970
  • Bejaarden-uitgaansdagen 1951 - 1958
  • Rijpwetering met o.a. bejaarden-uitgaansdagen
Deze dvd's zijn alleen op bestelling verkrijgbaar ΰ € 10,-- per stuk.^ Home