Welkom

Van harte welkom op de website van de Stichting Oud Alkemade. Hier vindt u o.a. informatie over de historie van de voormalige gemeente Alkemade, het museum en de activiteiten die door enthousiaste medewerkers georganiseerd worden.

Laatste nieuws

Vanaf zondag 10 september 2017 is de nieuwe tentoonstelling Grote Gezinnen te zien.
De samenstellers van de tentoonstelling hebben met meerdere mensen uit grote gezinnen gesprekken gevoerd, over hoe zij het opgroeien in een groot gezin ervaren hebben.
Naast foto’s van ruim honderd gezinnen met tien of meer kinderen, zijn er ook veel attributen uit grootmoeders tijd te bezichtigen.

Het museum aan de Saskia van Uylenburglaan 22 in Oude Wetering is vanaf september weer geopend op zondag van 14.00 – 17.00 uur en dinsdag van 13.30 – 16.00 uur.
U bent van harte welkom om de vele foto’s en andere bezienswaardigheden te komen bekijken.

De website www.rijnlandgeschiedenis.nl is genomineerd voor de Oud Leiden-Publieksprijs. Ook de Stichting Oud Alkemade is aangesloten bij deze website.

De jury vindt de website ‘zeer toegankelijk, prettig leesbaar en informatief. Een website als deze is een verrijking voor een gebied met meer dan gemiddelde interesse in de geschiedenis van de streek'. Er kan tot 29 oktober gestemd worden via de link https://www.leidschdagblad.nl/leiden-en-regio/stem-hier-op-de-publieksprijs-historische-vereniging-oud-leiden . Op 4 november wordt de winnaar van de Publieksprijs bekend gemaakt.

Historische wandelingen tijdens de Open Monumentendagen
Loopt u ook mee?

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september zijn er leuke historische wandelingen waar u aan mee kunt doen. Historisch Museum Oud Alkemade mocht onlangs zelfs de 1800ste deelnemer verwelkomen aan de historische wandeling.

Historische wandelingen Oud Alkemade
Het museum organiseert al vier jaar historische wandelingen langs monumenten en andere bijzondere plekken in de dorpen Oude Wetering en Roelofarendsveen. De 1800ste bezoeker is daarom wel de kers op de taart. “Daar zijn wij natuurlijk erg trots op, dat dit zo’n succes is geworden”, aldus Pieter van Ruiten, een van de gidsen van de wandelingen.

Beide wandelingen starten én eindigen bij het museum van de stichting, waarna de wandelaars ook nog het museum kunnen bekijken. Ze krijgen veel positieve reacties. Pieter: “Mensen leren meer over hun eigen dorp, de wandelingen leven echt. Een enthousiaste verteller vertelt je meer over de dorpen, maar ook de verhalen zelf verbeteren en worden aangevuld door de loop der jaren.”

Tijdens de Open Monumentendagen komt de historie tot leven, tijdens de historische wandelingen van Oud Alkemade. Op zaterdag 9 september loopt u door Roelofarendsveen (aanvang 12.30 uur) en zondag 10 september is de wandeling door Oude Wetering aan de beurt (aanvang 11.30 uur). De zondagswandeling is net op tijd terug voor de opening van de nieuwe tentoonstelling van het museum; 'Grote Gezinnen' (om 14.30 uur, gratis toegang tot het museum).

Historische wandelingen Kaag en Woubrugge
Ook op Kaageiland wordt een historische wandeling georganiseerd op zaterdag 9 september, door Kagenaar Albert Strijk. Hij neemt je mee in de historie van dit pittoreske poldereiland.

In Woubrugge is een boekje (€5,-) verkrijgbaar bij Museum van Hemessen en aan de hand daarvan loopt u een kleine rondwandeling en wordt u gewezen op bijzondere panden en andere zaken.

Kosten voor een wandeling bij Oud Alkemade is € 6,- p.p.
De Kaagwandeling (inclusief excursie kaasboerderij) kost € 8,50.
Aanmelden voor deze wandelingen kan via webredactie@rondomkaagenbraassem.nl (o.v.v. Historische wandeling Roelofarendsveen/Oude Wetering/Kaag en het aantal personen).

Kijk voor meer informatie voor het gehele actuele programma op www.rondomkaagenbraassem.nl.

Oud Alkemade zoekt medewerkers
De Stichting Oud Alkemade is op zoek naar een vijftal mannen en/of vrouwen die het leuk vinden om gegevens te verzamelen, en wellicht ook een artikel te schrijven, over de geschiedenis van de voormalige gemeente Alkemade. Daarbij valt te denken aan bijzondere gebeurtenissen, gebouwen, mensen, verenigingen, ect. Het doel van dit zoekwerk is om - naast artikelen in ons blad - verhalen en gebeurtenissen vast te leggen voor het nageslacht. Als u geïnteresseerd bent, of iemand weet die ons zou kunnen helpen, wilt u dan contact opnemen met Sjaak Bouwmeester, tel. 071 3315433 of per e-mail: sjaak bouwmeester@hotmail.com

Foto’s van grote gezinnen en religieuzen gevraagd
Voor ons fotoarchief - en wellicht voor het organiseren van een volgende tentoonstelling - zijn wij op zoek naar foto’s en verhalen van gezinnen met tien of meer kinderen én van gezinnen - ook met minder dan tien kinderen - waarvan er een of meerdere voor een religieuze richting hebben gekozen.
U kunt daarvoor contact opnemen met Riny van Klink-van der Meer, telefoon 071-3313508, e-mail: rinyvanklink@casema.nl
Of kom gerust met uw foto’s en eventuele documenten of andere voorwerpen naar ons toe tijdens de openingstijden van het museum.

Openingstijden Museum Oud Alkemade

Het museum is geopend op zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur en op dinsdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur.
Groepen kunnen ook buiten deze uren terecht; voor een afspraak kunt u bellen met het secretariaat: 071 5018326 of 06 22122953. U kunt ook een e-mail sturen naar info@stichtingoudalkemade.nl

Op 1e en 2e Kerstdag, 1e Paasdag en 1e Pinksterdag is het museum gesloten, evenals in de maanden juli en augustus.

Museum Oud Alkemade
Saskia van Uylenburchlaan 22
2377 CE Oude Wetering
tel: 071 3312168
info@stichtingoudalkemade.nl

Oud Alkemade nu ook op Facebook
U kunt ons nu ook op Facebook volgen. Zoek op: Stichting Oud Alkemade en ‘like’ons.

Vanaf de snelweg A4:
Neem de afslag Roelofarendsveen, deze weg blijven volgen.
Bij de 4e rotonde linksaf slaan.
Het museum bevindt zich in de eerste straat aan uw rechterhand.